Dečija perspektiva

Početna Форуми Forum Dečija perspektiva

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Аутор
  Чланци
 • #33115
  Анонимни
  Неактиван

  Dete je činilac, tvorac i kreator sopstvenog okruženja, a samim tim “uzima život u svoje ruke”. To ga čini smelijim, odvažnijim i spremnijim za akciju. Uči ga uzroku i posledici na praktični način. Želi nešto, iskaže to, konstruiše, realizuje i na kraju koristi taj prostor u kojem se oseća sigurno i kratovno. 😀
  Nažalost mnogi odrasli, ne uviđaju značaj ovakvog sleda, već Dvorišta uređuju spram svog ličnog afiniteta, ne zalazeći u potrebe i interesovanje dece.

  #33162
  Анонимни
  Неактиван

  Nase dvoriste je malo pa samim tim i izazovno za opremanje. delovi dvorista koji su uredjivani tako da su deca konsultovana jesu zapravo delovi u kojima se deca najduze zadrzavaju. Shvatili smo da je deci izazovnija celina sa oblicama, sisarkama, granjem,cevima, peskom….od tobogana. Slusajte decu!!!! Ona imaju vrlo kreativna i jednostavna resenja

  #35400
  Анонимни
  Неактиван

  Перспектива детета и одраслих о дворишту се нужно не мора поклапати, што је и добро, јер кад саслушамо и једну и другу перспективу долазимо до дијалога и уређења дворишта у коме се сви осећамо добро, уважено и вредно/важно. Васпитач треба да буде осетљив на дечије потребе, да уочи шта дете занима, чиме се дуго бави и чему се враћа и сходно томе да припреми провокацију кајом ће да подупре дечију игру и учење у дворишту.
  Одрасли су одговорни за безбедност дворишта. То је лако реће, али постоје ситуације када је то немогуће. Ми смо у нашем вртићу то решили што пре сваког изласка заједнички, деца и одрасли, прегледамо двориште. Деца су та која уочавају ,,неприкладне новине” јављају васпитачу и васпитач отклања проблем. Тек након брижљивог прегледања, можемо да користимо двориште. Пракса је показала, да када су само одрасли прегледали дворишта, увек је нешто опасно и неприкладно промакло да се склони, почисти. На овај начин смо децу уважили као одговорне чланове вртићке заједнице који су способни да брину о безбедности. Они нису помоћници одраслих, већ равноправни у бризи о безбедности дворишта.

  #35711
  Анонимни
  Неактиван

  Дечија перспектива је главни покретач и инспирација за једноставне,креативне,практичне и стимулативне промене које уводимо у наше двориште .
  Деца су пуна идеја. Само смо им помогли у реализацији њихових жеља.

Гледање 1 чланка - 1 до 4 (од 4 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.
Maštolend