Ček lista iz lekcije 1-3

Početna Форуми Forum Ček lista iz lekcije 1-3

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Аутор
  Чланци
 • #33089
  Анонимни
  Неактиван

  Poštovanje, iščitala sam ček listu za proveru prostora van vrtića i njegovu bezbednost. U suštini imam jedan dodatak i više osvrt i komentar. Dodatak ček listi je :Da li je na prostoru predviđenim za boravak dece tretiran protiv krpelja i dr. opasnih po zdravlje insekata i glodara.
  Imam pitanje 🤔 Da li u zemlji Srbiji postoji takva javna površina da da pozitivan odgovor na sva vaša pitanja iz ček liste, a da to nisu namenska dečija odmarališta koja su pod nadzorom i za boravak u njima mora se platiti ? Nažalost ja nisam bila na takvom prostoru, a na našim igrslištima prvo na šta će te naići su ostaci ambalaže od alkohola, nikotina i nažalost neretko špriceve i igle. Mnogo sam putovala i gledala sam javna igrališta uu inostranstvu… Dok u potpunosti ne promenimo našu svest o odnosu prema javnim površinama… Teško da ćemo u bliskoj budućnosti imati javnu površinu koja će zadovoljiti sve kriterijume.

  #34302
  Анонимни
  Неактиван

  Poštovanje. Slažem se sa onim što je napisala koleginica. Naše javne površine su potpuno nebezbedne i nikada neće moći da zadovolje ček listu u potpunosti. Takođe bih rekla da ni dvorišta nisu ništa bolje obezbeđana i opremljena. Čak i sa našom željom da dvorište oplemenimo, promenimo, pronađemo sredstva i načine, krajnji produkti bivaju pokradeni ili uništeni od strane lokalnog stanovništva. To je prava i tužna istina o uređenju vrtićkih dvorišta. Da ne govorim kako je uređenje često samo u rukama vaspitača koji daje ideje i realizuje ih sam pronalazeći sponzore i izvođače.

  #34970
  Анонимни
  Неактиван

  Sve prethodno navedeno je na žalost tačno. Jedino u prilog sačinjenoj ček listi mogu navesti da je značajniji PROCES kroz koji dete prolazi dok manipuliše, koristi i otkriva na otvorenom prostoru od krajnjeg rezultata.
  Na primer: dok nam je u dvorištu vrtića komposter za reciklažu prirodnih materija punjen od strane lokalnog stanovništva (dvorište je u javnoj upotrebi celog naselja) čikovima cigareta i sličnim neprikladnim sadržajima, deca su ipak usvojila proces kompostiranja u toku njegovog praktikovanja i stekla potrebna znanja i veštine o ciljanoj materiji.
  Naše je da u pripremnoj fazi pažljivo biramo i planiramo sadržaje, otklonimo svaku mogućnost koja eventualno ugrožava dečju bezbednost i nadamo se najboljem.
  Naše je i da pokušamo da utičemo na svoje okruženje da neprikladna ponašanja ne praktikuje, a sve za dobrobit dece: dvorište nam je bilo puno štampanih istaknutih molbi sa apelima na ponašanje stanovništva u pogledu problema koji smo zatekli u toku realizacije projekta i time smo barem malo promenili atmosferu i postigli bar neki pomak u svemu tome. Neprikladno ponašanje nije isčezlo, ali se značajno umanjilo.

Гледање 1 чланка - 1 до 3 (од 3 укупно)
 • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.
Maštolend