Тема Progress:

Šta predstavlja pedagošku dokumentaciju nastalu tokom razvijanja programa?

Dokumentacija koja nastaje tokom razvijanja programa predstavlja ,,vidljive tragove” o onome što se događalo. Nije svaka dokumentacija pedagoška. Ono što odabrane materijale čini pedagoškom jeste mogućnost za promišljanje, preispitivanje i interpretiranje događaja i iskustava dece i odraslih, te razvijanje novih mogućnosti za proširivanje iskustva. Dokumentovanje vodi vaspitač uključujući u njega decu i roditelje.

S obzirom da pedagoška dokumentacija služi vaspitaču kao istraživački alat u razvijanju realnog programa i kao osnov za razvijanje refleksivne prakse kroz razmenu sa decom, roditeljima, kolegama i saradnicima izvan vrtića, u cilju istraživanja značenja i kreiranju novih mogućnosti u razvijanju programa, veliku podršku može da pruži  obezbeđivanje elektronskog vođenja  kojim se skraćuje vreme i olakšava dokumentovanje.

U nastavku pogledajte pregled uobičajenih sredstava i tehnika dokumentovanja za koje ćemo Vam predložiti odgovarajuće digitalne alate.

Fotografije i video zapisi

Fotografijama, video zapisima i grafičkim slikama možemo najbolje uhvatiti i prikazati procese koji se događaju tokom  svakodnevnog  života  u grupi i vrtiću.

         

 

Zabeleške

  • Podsetnik, plan akcije, komentar, neki podatak,
  • Podsetnik koga da uključite, koje materijale da pripremite…
  • Dečiji prikaz doživljaja iskustva, saznanja, odnosa prema nečemu.
  • Lista pitanja koju deca postavljaju u okviru tema kojima se bave.
  • Kratke beleške situacija, razgovora sa decom i predloga rešavanja problema.

 

           

  • Crteži, mape, skice, planovi, karte, kalendari, grafikoni
  • Bilteni, novine, flajeri, brošure, knjige…

     

 

 

 

 

 

 

Maštolend