Тема Progress:

U današnjem digitalnom dobu, korišćenje interneta i digitalnih alata postalo je ključno i neizbežno i u oblasti predškolskog obrazovanja. S obzirom na sve veću prisutnost digitalnih resursa, neophodno je da budemo svesni potrebe za bezbednim korišćenjem interneta i zaštitom ličnih podataka dece i odraslih.

Kako obezbediti privatnost dece prilikom deljenja fotografija i video snimaka na internetu? Nepoštovanjem određenih koraka, ugrožava se sigurnost i lični prostor dece. Mere zaštite uključuju procenu rizika i svrhe deljenja fotografija i video snimaka. Treba izbegavati otkrivanje ličnih podataka poput imena i  prezimena deteta uz fotografiju deteta. Važna je saglasnost roditelja i dece za korišćenje materijala (fotografija i video snimaka), uz pojašnjenje razloga i mesta gde će biti objavljeni. 

Prilikom postavljanja materijala, korisno je proveriti politiku privatnosti veb-sajtova i platformi, razmatrajući da li će sadržaj biti javno dostupan i da li postoji opcija odabira gledaoca.

Važno je napomenuti da fotografije i video materijali iz procesa učenja ne bi trebalo da se dele javno, jer se u tom slučaju gubi kontrola nad sadržajem. Bitno je pažljivo birati način predstavljanja deteta i razmotriti potencijalne reakcije na postavljene fotografije ili video materijale. Postoje i strategije, poput fotografisanja sa veće udaljenosti, fotografisanja sa leđa deteta, prikrivanja lica deteta ili postavljanja slika ruku deteta i samog procesa rada, kako bi se očuvala privatnost.

Osposobite se za pravilno korišćenje digitalnih alata koje želite da upotrebljavate  kako bi bili sigurni da pravilno koristite. Upoznajte se sa postavkama privatnosti, kontrolama pristupa i drugim funkcijama koje omogućavaju bezbedno deljenje sadržaja.

Koristimo zaštićene alate

U ovom delu, želimo da vam pružimo smernice za sigurnu i odgovornu upotrebu digitalnih alata, sa posebnim fokusom na Google alate, kako bismo unapredili proces dokumentovanja u predškolskom obrazovanju. Odabrali smo Google iz nekoliko ključnih razloga, a jedan od najvažnijih je taj što je Google platforma sa najvećim brojem korisnika širom sveta. Verujemo da imaju najveći broj korisnika zbog svoje pouzdanosti, funkcionalnosti i lakoće korišćenja.

  • Google alati za sigurno deljenje:

Keeping privacy and security simple, for youKoristimo Google alate za efikasno dokumentovanje i deljenje trenutaka iz učenja. Google platforme, sa svojim visokim standardima bezbednosti, omogućavaju nam da kontrolisano delimo materijale sa proverenim korisnicima (roditeljima i kolegama).

  • Upotreba šifrom zaštićenih platformi:

 Preporučujemo da koristite šifrom zaštićene platforme, poput Google Drive-a sa odgovarajućim dozvolama pristupa. Ovo obezbeđuje dodatni sloj sigurnosti i omogućava kontrolisano deljenje sa odabranim korisnicima. Prilikom postavljanja materijala, proverite i postavke privatnosti kako biste ograničili pristup samo onima koji su direktno uključeni u proces.

  •  Podrška roditeljima: 

Informišite roditelje o vašem pristupu sigurnog deljenja materijala iz procesa učenja. Pružite im informacije o Google alatima i objasnite kako mogu bezbedno pristupiti i pregledati fotografije i video materijale koje ste sa njima podelili.

Posvećenost i stalna informisanost svih nas o bezbednosti doprinosi stvaranju sigurnog digitalnog okruženja za sve.

Više informacija o politici privatnosti Google alata možete pročitati na sledećem linku:  

*(link) https://policies.google.com/privacy?hl=sr

Više o bezbednom korišćenju na internetu  možete pročitati na:

*(link) https://digitalni-vodic.ucpd.rs

Maštolend