U prethodnim lekcijama smo istražili mnoge korisne aspekte Google alata i blog stranice na WordPress-u koje vam mogu pomoći kao podrška dokumenotvanju praćenja i razvijanja programa. 

U ovom delu nastaljamo sa istraživanjem različitih digitalnih mogućnosti, fokusirajući se na aplikacije koje vam takođe mogu olakšati rad, unaprediti kreativnost i efikasnost. 

U lekciji “Korisne aplikacije”, bavićemo se aplikacijama za deljenje, za sastanke i uređenje medija.

      Prvi segment će se posvetiti alatima koji omogućavaju brzo, jednostavno i sigurno deljenje informacija. Upoznaćemo se sa WeTransfer-om, platformom koja će vam pomoći u bezbednom prenosu velikih datoteka, i QR Code generatorom koji će olakšati pristup informacijama putem mobilnih uređaja.

     Nastavljamo sa istraživanjem digitalnih prostora za saradnju. Zoom će nam omogućiti da se povežemo i održimo sastanak iz udobnosti naših domova ili kancelarija, dok će Mentimeter unaprediti naše sastanke kroz interaktivne prezentacije i prikupljanje brzih povratnih informacija. 

     I na kraju obuke idemo u kreativni svet sa Canva-om, alatom koji će vam pomoći da lako kreirate plakate, panoe i grafike, bez potrebe za naprednim dizajnerskim veštinama. Dok ćemo CapCut aplikaciju prikazati kao još  jedan od veoma zanačajnih besplatnih alata za uređenje video sadržaja, sa neograničenim mogućnostima montaže i dodavanja posebnih efekata.

U narendim prezentacijama ukratko ćemo vas uvesti u neke od osnovnih mogućnosti aplikacija koje smo naveli, u nadi da će vaš rad učiniti efikasnijim, kreativnijim i prilagođenim savremenim digitalnim izazovima. 


WeTransfer

We Transfer Logo PNG vector in SVG, PDF, AI, CDR format

WeTransfer je praktična aplikacija koja vam omogućava brzo i bezbedno deljenje velikih fajlova. Bilo da su u pitanju dokumenti, fotografije ili video zapisi, WeTransfer olakšava transfer podataka, čineći proces deljenja jednostavnim i efikasnim.


QR Code

QR kodovi predstavljaju dvodimenzionalne kodove koji uspostavljaju vezu između štampanih medija i online sadržaja. Za dekodiranje QR kodova potreban je mobilni uređaj sa internet konekcijom i odgovarajućom aplikacijom za čitanje QR kodova, kao što su pametni telefoni ili tableti. Na primer, možete istaći QR kod na tabli sa informacija za roditelje koji će roditelje voditi do video materijala sa aktivnosti ili dokumentima kreiranim korišćenjem Google alata. Kodovi se mogu koristiti i za deljenje online kvizova ili upitnika sa roditeljima. QR kod možete postaviti i na početnon/ procesnom panou, a deca bi koristeći digitalne tehnologije očitali sadržaj koji je postavljen.  Takođe, QR kodovi pružaju mogućnost kreativnih aktivnosti, kako u vrtiću tako i u organizovanim aktivnostima na otvorenom, možete organizovati aktivnosti poput digitalne potrage za blagom, gde deca koriste digitalne tehnologije (tablete) kako bi tragala za odgovorima.

Kako da napravite QR kod, pogledajte u prezentaciji koja sledi.


ZOOM 

z

Zoom je popularna aplikacija za video sastanke. Ova platforma pruža mogućnost vaspitačima i stručnim saradnicima da održe virtualne sastanke, radionice s roditeljima i druge interaktivne sesije. Osim što omogućava razgovor više ljudi u realnom vremenu, Zoom se ističe funkcionalnostima kao što su deljenje ekrana, što je posebno korisno za prezentacije. 

U okviru  prezentacije koja sledi, pružićemo vam korisna uputstva o tome kako da kreirate svoj Zoom nalog, zakazujete sastanke i delite linkove s učesnicima. Dodatno, ukratko ćemo predstaviti nekoliko važnih opcija koje vam mogu olakšati korišćenje ove platforme.


Mentimetar

File:Mentimeter Logo.png - WikipediaMentimeter je izuzetno koristan alat koji pruža vaspitačima i stručnim saradnicima niz mogućnosti za interaktivnu komunikaciju, kako sa kolegama, tako i sa roditeljima. 

Olakšava unapređenje komunikacije među zaposlenima kroz postavljanje anonimnih anketa, praćenje zadovoljstva i organizovanje diskusija u realnom vremenu.

Korišćenje Mentimeter-a za ankete na roditeljskim sastancima omogućava slobodno izražavanje stavova roditelja, brzo prikupljanje povratnih informacija, na primer o zadovoljstvu uslugama i predlozima vezanim za tekući projekat, organizaciju glasanja o planiranim događajima, čime se postiže transparentnost i zajednički osećaj odgovornosti.

Važno je napomenuti da se Mentimeter može koristiti kako u tradicionalnom učenju, tako i u online okruženju.


Canva

ca

Canva predstavlja alat koji će obogatiti vašu kreativnost i omogućiti vam da spojite slike, crteže, reči i video.. Ovaj jednostavni program omogućava zaposlenima da lako kreiraju grafike, plakate ili čak materijale za prezentacije. Bez obzira da li je u pitanju ilustracija za obaveštenje roditelja, plan aktivnosti za decu ili vizuelna podrška edukativnim materijalima. Canva pruža svestran i pristupačan resurs.


CapCut 

CapCut je aplikacija za uređivanje video sadržaja koja vam pruža mogućnccost da na jednostavan i efikasan način da uređujete i kreirate video sadržaje direktno na svom pametnom telefonu/ tabletu ili ipak na računaru. Sadrži veliki broj  alata za montažu, dodavanje efekata, muzike i tekstova.

Ovaj pristupačan alat omogućava vaspitačima da jednostavno uređuju npr. video mateijale koji su nastali tokom jednog projekta, zatim deleći video snimke dečjih dostignuća unapređuju dokumentovanje i komunikaciju sa roditeljima.

Hvala na pažnji.


Zahvaljujemo vam na aktivnom učešću u obuci “Digitalni alati kao podrška u dokumentovanju praćenja i razvijanja programa”. Verujemo da ste tokom ovih lekcija stekli korisna znanja i otkrili nove alate koji će obogatiti vaš rad. Nadamo se da će barem jedan od predstavljenih alata postati neizostavan deo vaše svakodnevne prakse.


Kao zaključak obuke, predstoji vam završni zadatak koji će vam pružiti priliku da primenite stečena znanja u korišćenju digitalnih alata. Ohrabrujemo vas da iskoristite ove veštine u praksi i da ih podelite sa nama.


Hvala vam na posvećenosti i trudu. Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna podrška, slobodno nam se obratite na seminari.mastolend@gmail.com.  Želimo vam puno uspeha u daljem radu i nadamo se da će ovi alati unaprediti vaše profesionalno iskustvo.

 


Maštolend