Uvođenjem Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”, shvatili smo koliko je dokumentovanje važno za:

  • razvijanje realnog programa;
  • Razvijanje refleksivne prakse;
  • Povezivanje sa porodicom i lokalnom zajednicom;
  • Vidljivost ucešća i učenja dece i
  • Razvijanje zajednice učenja.

Međutim, suočavali smo se sa izazovom obimnog procesa dokumentovanja. Često budemo zauzeti u neposrednom radu sa decom u grupi, a pored toga čekaju nas fotografije, video zapisi, dečje beleške, procesni panoi, radovi iz projekata – sve to su vredni tragovi koje smo želeli sačuvati, ali kako da organizujemo sve ove informacije koje su od izuzetnog značaja ?

Tako smo počeli da tražimo rešenja kako da pojednostavimo ovaj proces i olakšamo sebi i našim kolegama dokumentovanje i organizaciju svih ovih podataka.

Pronašli smo besplatne digitalne alate koji su nam promenili način organizacije, u pitanju su Google alati kao osnova.

Download - Google DriveGoogle Disk je postao neprocenjiv za skladištenje svih tih podataka, od fotografija do video zapisa. Osim toga, omogućio nam je brzu razmenu podataka među kolegama, jer je svima bilo lako dostupno bez obzira na kom su mestu.

Google dokumenti, Aplikacije na Google PlayuKorišćenje Google Dokumenata olakšalo nam je efikasno dokumentovanje i uređivanje tekstova, omogućujući nam da istovremeno radimo na kreiranju zajedničkog dokumenta u realnom vremenu. Ovo znači da se nismo nalazili kako bi zajedno uređivati isti dokument što donosi ogromnu prednost, jer omogućava lakšu saradnju i međusobno deljenje ideja i resursa.

Google Forms Logo PNG Vector (SVG) Free Download      Google Upitnik nam je olakšao prikupljanje bitnih informacija od roditelja i brzo upravljanje odgovorima.

What is Google Slides? | Technology Enhanced Learning at SHU   Google Prezentacija nam je olakšala dokumentovanje i prezentovanje procesa roditeljima na roditeljskim     sastancima, čineći informisanje lakšim i vizualno atraktivnijim.

WordPress.com - WikipediaPored Google alata tu je i WordPress gde smo kreirali stranicu koja  pored profesionalnog portfolija sadrži i stranicu sa šifrom koja nam je postala centralno mesto gde roditelji mogu pratiti razvoj projekata i aktivno se uključiti, jer na njoj zapisujemo važne procese iz projekata uz dodatak dečjih beleški, citata, crteža…

Kroz ovo iskustvo, postali smo svesni koliko je dokumentovanje važno za praćenje razvoja programa i kako smo se suočavali s izazovom obimnog procesa.

Danas, zahvaljujući podršci ovih alata, možemo efikasno dokumentovati, pratiti i razvijati naš vrtićki program, čineći ga transparentnim i ono što je najvažnije uvek pristupačnim za sve uključene. Nekada smo se suočavali s različitim problemima. Fotografije i video materijale smo prebacilivali na računar, zatim shvatimo da više nemamo memorije na uređaju. Takodje jednom se desilo da se koleginici pokvario telefon i ostali smo bez mnogih, nama važnih, zabeleženih momenata. Sada, umesto da gubimo vreme na organizaciju i traženje dokumenata, možemo da se posvetimo onome što nas zaista zanima – podršci deci u njihovom učenju i razvoju.

U narednom koraku prikazaćemo vam kako smo kroz projekat koristili pomenute digitalne alate u procesu dokumentovanja.


Maštolend